Wachtwoorden als basis-hygiene

Je gelooft het haast niet, maar uit onderzoek is gebleken dat de meest gebruikte wachtwoorden van 2018 123456, password en 123456789 waren (jaarlijks SplashData report). Daarnaast is ook naar voren gekomen dat heel veel mensen “gewoon een nummer toevoegen om het wachtwoord veilger te maken” – maar 25% van de mensen voegt dan wel alleen een ‘1’ toe aan het einde van zo’n wachtwoord. En nog een interessante statistiek is dat 83% van de mensen hetzelfde wachtwoord bij verschillende logins gebruiken. Wij zullen niet verder gaan bomen over de risico’s die daar mee samen hangen, maar meer: wat dan wel?

Er zijn eigenlijk 2 manieren om je paswoorden sterker te maken en het hack-risico te verlagen. 1) het gebruiken van een password generator, of 2) het gebruiken van unieke zinnen in plaats van woorden. Er zijn verschillende online en offline wachtwoord tools die er voor jou eentje verzinnen, of een zin zoals “KunJe3PakkenMelkKopen?” is ook extreem moeilijk te kraken. Neem een kijkje op deze websiteom te testen hoe veilig jou wachtwoord is.

Daarnaast is er natuurlijk de uitdaging: hoe ga ik al die wachtwoorden onthouden. Ook daar zijn tools voor die kunnen helpen, maar waarschijnlijk heb je het allemaal al bij de hand. In bijvoorbeeld Google Chrome zit standaard functionaliteit die wachtwoorden onthoud, versleuteld en alleen toegankelijk zijn door je hoofd-wachtwoord in te voeren. Dit helpt al enorm en is een stuk veiliger dan al die gelijkaardige en korte wachtwoorden overal!

Wij staan klaar om een vrijblijvend advies te geven en te helpen bij het veilig houden van jou IT omgeving.

Deel dit bericht