Internet | hoe zit dat met verschillende technieken?

ADSL, VDSL, BVDSL, Kabel, Glasvezel, 4G, 5G – allemaal termen die praten over de levering van internet. Maar waar zit het verschil nu precies in? In principe zijn er 4 paraplu’s waar je de verbindingen aan kunt hangen: levering via koper, coax, glas en via de lucht.

Levering via koper (ADSL / VDSL) houdt eigenlijk in dat er geleverd wordt over het ‘oude’ kopernetwerk dat KPN al jaren in de grond heeft liggen. Het voordeel van dit netwerk is dat het (bijna) overal komt en dus levering vrij gemakkelijk en stabiel is. Het nadeel is de techniek die nog niet overal vernieuwd is en daarom kunnen niet overal goede snelheden geleverd kunnen worden.

Kabellevering gaat via het COAX netwerk van verschillende aanbieders / eigenaars van infrastructuur, zoals Ziggo en Caiway. De techniek die over COAX beschikbaar is evolueert snel en daarom is er veel snelheid te bereiken. Vaak zijn wel de SLA’s minder en response-tijd bij storingen langer bij COAX verbindingen.

Levering via glasvezel is meestal de meest snelle variant en een favoriete oplossing in geval van werken in de cloud. De upload en download snelheid zijn gelijk wat voor een hoop bedrijven een must is om flexibel en snel te kunnen werken. In principe komen COAX en Koper levering ook op het glasvezel-netwerk terecht vanaf de wijk-centrales voor een optimale snelheid. Omdat glasvezel internet vaak over nieuwe netwerken gaat met weinig concurrentie, is het vaak wel een duurdere oplossing.

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk internet te leveren via 4G in het buitengebied (en in de toekomst via 5G). Het nadeel is dat je een verbinding deelt met alle andere mensen die in de buurt zijn, dus de snelheid is niet altijd hetzelfde, maar meestal wel een stuk sneller dan een ADSL. Voor bedrijven is het grootste nadeel dat het gebruik van vaste IP adressen nog geen gemeengoed is (en daardoor een limitatie van bepaalde diensten).

Wij staan klaar om een vrijblijvend advies te geven over de beste optie om bij uw bedrijf internet te leveren. Wij leveren op bijna alle netwerken in Nederland kwalitatief en stabiel internet.

Deel dit bericht